Когато начело на Римската империя застанал император Свети Константин Велики, Свети Доротей се върнал на своята катедра в Тир и отново започнал да служи. Той успял да покръсти много езичници. При царуването на император Юлиан Отстъпник християните отново били преследвани. Свети Доротей бил заловен, измъчван и накрая екзекутиран. Това станало на 5 юни 361 година, преди 1655 години, в древния град Одесос, днес Варна.

В историята на християнството личността на Свети Доротей остава с написаните първи жития на Свети апостоли и на 70-те Христови ученици, както и на старозаветните пророци.

Изучил в съвършенство както светските, по този начин и духовните науки, свети Доротей оставил след себе си разнообразни, прекомерно значими за християните, съчинения на гръцки и латински, защото добре знаел и единия, и другия език. Между другото той съставил жития на пророците и апостолите, а също и други поучителни съчинения и разкази. И в този момент, бидейки самичък записан в книгата на Живота, той е въдворен в небесните селения с тези светии, чиито разкази за живота им съставил по време на земния си живот.

На този ден се чества и Преподобни Петър Корицки

Преподобни Петър е живял в ІІІ век. Той бил родом от с. Корица, което се намирало към Призрен (според други - към Ипек). Бил наследник на небогати родители и като момче орал с един кьорав вол.

Необикновено мирен и простодушен, Петър прекомерно рано се отдалечил в самотно място и се предал на подвижнически живот. В тежката битка с демони и изкушения, той излязъл победител. Около него се събрало голям брой монаси, на които той станал ментор. Бягайки от людска популярност, св. Петър се поселил в една пещера към Корица измежду непристъпни скали и пропасти, където и умрял в дълбока напреднала възраст.