В рамките на два месеца малчуганите четоха книги, пътуваха по целия свят с помощта на библиотекарите Величка Христова и Павлина Русева, създаваха комикси, изработваха сувенири, рисуваха любими герои в арт ателието, играха настолни игри, състезаваха се в най-мъдрата игра – шахмата,заедно с м.с. и почетен гражданин на Мездра Тошко Кирков, измисляха приказки в творческата работилница. За един ден дори станаха репортери.

В деня на закриването на „Забавното лято”, участниците в инициативата си припомниха книгата "Мили бате!... Писма на един дакел " и написаха първото си писмо на луксозен лист хартия до свои приятели, в което разказаха за своите емоции и преживявания в библиотеката.

А своето първо професионално интервю направи стажант-репортерът Кристиян Панов, който изненада библиотекаря Павлина Русева с интересни въпроси, подготвените от него:

За себе си нашият бъдещ колега Кристиян разказа, че е на 9 години от Мездра. Открил в Интернет обява за малки репортери и веднага се включил. Криси допълни, че програмата „Малки репортери” ще започне от 17 септември, но ако има нещо интересно, може да го изпрати и по-рано.

Павлина Русева разказа още, че темата на Арт работилницата е била за „Златната рибка и нашите желания към нея", а по време на заниманията децата са изработвали на книгоразделители, поздравителни картички, книжни цветя и букети и други. Една от най-забавните и предпочитани игри е била играта на държави, градове, реки, растения и животни. С огромен интерес са преминали заниманията по история българската държава, както и историята на древните маи, инки, ацтеки и други.

На раздяла момичетата и момчетата си пожелаха догодина отново да се съберат, за да се забавляват заедно и да откриват нови непознати светове