В тазгодишното издание свои творби представиха дванадесет дами от Зверино, Миланово и Мездра. Салонът едва побра десетките гости на празника на красотата, дошли да разгледат новите творби на майсторитите магьосници на иглата и платното. Специални гости на изложбата бяха представителите на специализирания магазин "От игла до конец"град Враца, неизменни помощници и партньори на сръчните зверинчанки.

Изложбата бе открита от секретаря на читалището Стиляна Стоянова, която поздрави гостите и им пожела приятни мигове сред красотата на изложените творби.

Даниела Иванова, една от известните гобленарки в Зверино, разказа историята на гоблена, с което предизвика интереса на присъстващите. Тя отбеляза, че гоблените са познати още от дълбока древност. За тяхна родина се приема древен Египет, където се появяват под формата на стенни пана. Наименованието си гоблените носят от френската фамилия Gobelin, собственици на килимарска работилница, по-късно прераснала във фабрика. Най-блестящият й период е от времето на Луи ХIV и продължава до края на XVIII в.


В България за начало на гобленарското изкуство се приемат стенните платна "Плащаници", изработени във Враца още през Средновековието. В първите гоблени са преобладавали библейските мотиви, които изобразявали различни картини от живота и делата на светците. Най-близо до гобленарската техника са чипровските и котленските килими, с направата на които българската жена е претворявала своето въображение и фантазия. Гоблените, които познаваме днес, започват да се бродират у нас едва в началото на ХХ в, когато се заимвстват вече и мотиви от природата - пейзажи, цветя, приказни герои, животни, портрети и други, допълни Даниела.

Наред с образите на Богородица, Иисус Христос, Св. Мина, Св. Георги, със своята красота и изящество грабваха погледа и гоблените, изобразяващи "Арабско момиче" и Една българка" на Цеца Павлова, "Старецът с лулата" и "Момичето с шапка" на Даниела Иванова, "Мечтание"-то на Руска Иванова, както и прекрасните пейзажи и оживелите образи на Белия вълк и Кафявата мечка.


Много светлина, топлина и фантазия от цветове и багри излъчваха пейзажите и натюрмотите, греещи като слънчеви петна сред образите на светци и хора.

С цели осем гоблена се представи Хризантема Петкова, която бе избродирала картината "Възкресението" в размер 70/50 см. Тя сподели, че ушиването на гоблена ѝ е отнело 2 месеца, а с бродиране се занимава от 20 години. Вече има над 60 гоблена в своята колекция.

Специален поздрав към всички поднесе малката талантлива певица, внучка на една от участничките в изложбата, Денита Павлова, която изпълни коледна песен.

За празничното настроение на всички, любезните домакини бяха подредили и своеобразна кулинарна изложба, дело на друга една гобленарка, разкриваща и другите ѝ таланти.


Председателят на читалището Цветан Ценов връчи грамоти и награди на всички дами, които създадоха този празник на красотата. Специални подаръци бяха връчени и от гостите на "От игла до конец".

От зверинското читалище казаха, че предстои още една изложба през месец март, посветена на българската шевица.