Традицията отново бе спазена и сплетеният от седемдесет и седем и половина билки очакваше долнокременчени да минат през него за здраве и благоденствие.

Като приказка премина Еньовден в мездренското село Долна Кремена. За поредна година НЧ „Просвета 1897” организира празника на лековитите цветя и билки. Във фоайето на духовното средище отново се събраха малки и големи, за да минат под Еньовския венец. Сладкогласните певици от Женската певческа група при Читалището свиха за късмет Еньовска китка с благословия да ги пазят билките през цялата година, да е здрав, благословен и сит делникът им.

"Да си честитим хубавия празник! Знаете, всяка година го празнуваме с пожелание еньовската китка през цялата година да ви носи здраве и късмет", заяви библиотекарят.

Краеведът Мариана Йорданова , знаеща всяка живинка и тревичка, която расте и живее в Долна Кремена, разказа за обичаи и магията на днешния празник, всички участници допълниха по нещо за билките и болките. Накрая, за ситост и плодородие разчупиха обредния хляб с пожелания за здраве и дълголетие

Ароматът на билките и цветята и магическото тайнство на наричанията за здраве, за обич, за любов и сполука, за плодородие, добруване и късмет завладяха пространството и пренесоха присъстващите в един мистериозен и магичен свят, населен с добри феи и митически самодиви.