Идеята за създаването на комитета е във връзка с предстоящото честване на 140-ата годишнина от освобождението на мездренския край от османско иго - юбилей, който ще бъде отбелязан догодина, да бъде въздигнат бюст-паметник на Освободителя на Мездра полк. Лихтанский. За целта бе решено Инициативният комитет да внесе докладна записка в Общинския съвет с предложение да бъде изграден такъв символ на признателността.

Обсъдени бяха и различни варианти къде да бъде ситуиран паметникът в градската среда. В крайна сметка членовете на Инициативния комитет се обединиха около становището да предложат монументът да бъде построен в зелените площи източно от Основно училище "Христо Ботев”, срещу Пощата.

На учредителното събрание стана ясно, че вече са водени предварителни разговори с директора на Московския културно-делови център (Дом на Москва в София) Борис Громов, който се е ангажирал да окаже пълно съдействие, включително осигуряване на материална помощ и финансови средства, за реализирането на това родолюбиво начинание.

Амбициозната цел е паметникът да бъде завършен до 7 ноември догодина (Димитровден по стар стил), когато се навършват 140 години от освобождението на Мездра от турско робство.

За председател на Инициативния комитет бе избран Трифон Петров, председател на Областния комитет на Национално движение „Русофили”. за зам.-председател - художника Евгени Кучков, а за секретар - Мирослав Гетов.