Фолклорният ансамбъл участва в много благотворителни каузи, за да подкрепя хора със заболявания или с цел опазване на културното наследство на България (храмове, църкви и т.н.). За целта от 2015 г. „Шевица“ организира свой собствен благотворителен концерт всяка година - заедно с други популярни български танцови състави танцуват с добротворческа мисия. От 2018 г. Ансамбълът включва хор и детско-юношески танцов ансамбъл.

Тази година средствата от благотворителния концерт ще бъдат внесени за реставрация на църквата към Долнобешовишкия манастир „Св. Архангел Михаил”, поддържане на пътя до светата обител, изготвяне и поставяне на информационни и указателни табели, възстановяване на манастирската чешма.

Фолклорен ансамбъл „Шевица“ в създаден през 2014 г. от Петър Ангелов - негов основател и хореограф. Към днешна дата в „Шевица“ танцуват повече от 90 души с различни професии, възраст и хоби, но всички те обединени от любовта, която споделят към Българските народни танци и музика. Ансамбълът е член на CIOFF от септември 2016 и е участвал в различни фестивали по света – Италия, Румъния, Южна Корея и много други.