Младежите разказаха, че някога преди да започне вечерята на Бъдни вечер, най-старият мъж в дома е прекадявал трапезата. По-рядко това го е правила най-възрастната жена, защото като праправнучка на грешната Ева, тя се смята за нечиста. Вярвало се е, че тамянът прогонва лакомите дяволчета от масата, а силата на баща им Сатана и неговите помощници вещери, караконджоли, магьосници отслабвала. Така тъмните сили не могли да извършат злините, замислени в навечерието на Коледа. Прекадявали се и всички помещения в къщата, кошарата, оборът.
И понеже традициите не са това , което бяха ученици от гимназията по расторантьорство и търговия във Враца подредиха на предколедно тържество в музея, трапеза за Бъдни вечер, която съвсем спазваше обичаите на старите българи. Имаше содена питка, сърми с лозови листа, сушени чушки пълнени с боб. Младежите предоставиха за Media Nevs рецепта за пълнена тиква със сушени плодове и ядки: За целта те обясниха, че ще са ни необходими следните продукти: 1 тиква тип „Цигулка” (около 1,5 кг)
|