Младежите разказаха, че някога преди да започне вечерята на Бъдни вечер, най-старият мъж в дома е прекадявал трапезата. По-рядко това го е правила най-възрастната жена, защото като праправнучка на грешната Ева, тя се смята за нечиста. Вярвало се е, че тамянът прогонва лакомите дяволчета от масата, а силата на баща им Сатана и неговите помощници вещери, караконджоли, магьосници отслабвала. Така тъмните сили не могли да извършат злините, замислени в навечерието на Коледа. Прекадявали се и всички помещения в къщата, кошарата, оборът.

И понеже традициите не са това , което бяха ученици от гимназията по расторантьорство и търговия във Враца подредиха на предколедно тържество в музея, трапеза за Бъдни вечер, която съвсем спазваше обичаите на старите българи. Имаше содена питка, сърми с лозови листа, сушени чушки пълнени с боб. Младежите предоставиха за Media Nevs рецепта за пълнена тиква със сушени плодове и ядки:

За целта те обясниха, че ще са ни необходими следните продукти:

1 тиква тип „Цигулка” (около 1,5 кг)
500 г бяло стафидно грозде
2 ябълки
2 круши (твърди)
10 сини сливи
100 г сурови бадеми
100 г сурови орехи
100 г сурови лешници
100 г краве масло
100 мл портокалов ликьор
2 с. л. мед
1 ванилия
1 ч. л. канела
1/2 ч. ч. кафява захар

Бъдещите готвачи и сладкари обясниха, че ядките се изпичат в загрята на 180 градуса фурна за 15 минути.Зърната на гроздето се отделят от чепката. Ябълките, крушите и сините сливи се измиват и се нарязват на кубчета. Плодовете се смесват в купа.Прибавят се подправките, захарта, медът, ликьорът, маслото, нарязано на кубчета и ядките. Разбърква се.Тиквата се измива, издълбава се сърцевината и се пълни с получената смес. Отгоре се слага капакът, увит в алуминиево фолио. Тиквата се пече в загрята на 160 гадуса фурна за 2 часа и 30 минути. Печената тиква се сервира леко охладена.