И тази година жителите на Община Мездра бяха пленени от магията на фолклора, благодарение на традиционните фестивали „Змей Горянин“, „Де е българското“, „Пей, танцувай и в Моравица лудувай“, „Белокаменица“ и „Типченица пее“. Със своите сценични изяви изпълнителите, представиха фолклорното богатство на своя регион и за пореден път празникът на българското доказа, че винаги ще живее непокорният дух на балканджиите.

Перлата в короната бе „Хорцето на дефилето“, който събра почитателите на народната музика от цялата страна.

Фестивалът на „Средновековните традиции, бит и култура“ в Археологически комплекс „Калето“ и празника на домашния сапун в Царевец дадоха възможност на жителите и гостите да се докоснат до позабравени традиции.

За трета поредна година се проведе Международният фолклорен фестивал „Магията на Мездра”. В него взеха участие групи от 11 държави и 5 континента. Облечени с ефектни носии и изпълняващи атрактивни хореографии, артистите обраха овациите на публиката.

„Фолклорната магия на Мездра дава на хората от нашия край възможността да се докоснат до различни култури“, каза за MediaNews хореографът на Ансамбъл Мездра – Мирослав Аспарухов.

С мащабен концерт-спектакъл „Да останем богати“ Ансамбъл „Мездра“ отбеляза 75 години от своето създаване. Зрелищната изява събра на сцената известни български народни певци, танцови и певчески състави, преминавайки през седемте фолклорни области.

Програмата на ансамбъла за 2024-та година вече е готова и обещава много концертни изяви.

„Амбициозна е програмата ни за 2024г. Идеята е цялата школа да участва на конкурсни фестивали в страната и в чужбина. Подобаващо ще отбележим и 65-та годишнина от създаването на Детския танцов ансамбъл“, разкри Мирослав Аспарухов и пожела: „Нека има топлина и българщина във всеки един“.