„Ако постигнем нещо в тоя живот, то ще бъде плод върху корена, от който сме израсли” Цанко Христов

Възпоменателно тържество, посветено на 100 години от рождението на проф. Михаил Мичев и на 30 години от смъртта на поета Цанко Христов, се проведе в мездренското село Царевец. Организатори на родолюбивата проява бяха местното Кметство и Читалище „Просвета 1928”. Тържеството уважиха сестрата на поета Надежда Зехова и неговият син Иво Цолов, представители на Община Мездра и на Общинския съвет, гости от София и Враца.

Пред събралото се множество на площада в центъра на каменоделското селище приветствия отправиха кметът на Царевец Маргарита Петкова и кметът на Мездра Генади Събков. За живота и делото на проф. Михаил Мичев (1916-1989), дългогодишен преподавател по география в СУ „Св. Климент Охридски” и изследовател на средновековните графити - скалните надписи и рисунки в м. „Говедарника” и „Средния камик”, говори Атанаска Кройнева, преподавател по география в столичното 20 ОУ „Тодор Минков”.

Детският хор „Рая” при същото учебно заведение с ръководител Надежда Димитрова изнесе литературно-музикална програма по стихове на Цанко Христов (1933-1986) и изпълни църковнославянски песнопения. Столичните ученици подариха на домакините 15 илюстрации по стихове на автора на „Сламено слънце”, „Биволи” и „Ризата на татко”. Поздравителен адрес до организаторите изпратиха Читалище "Просвета 1925" и Краеведското дружество в Мездра.

На сцената се изявиха също царевчанската женска фолклорна група „Белокаменица” и столичният клуб за хора и народни танци „На мегдана”. Накрая всички се хванаха на вечното като влашкоселския камък „Дунавско хоро”.

Гостите, сред които бяха Красинка Доганджийска, директор на 20 ОУ „Тодор Минков”, чиито родители са от Царевец, и Емануил Тошев, уредник на Националния църковен историко-археологически музей, се запознаха с историята на войнишкия паметник, построен през 30-те години на XX век по проект на известния скулптор и архитект Кирил Шиваров. По-сетне те разгледаха старинната църква „Св. Никола” и посетиха кариерата в м. „Безденик”, където Тошо Цондашки, бивш кмет на селото, им разказа за традициите на каменоделството в района.

Така няколко поколения царевчани почетоха паметта на двамата видни свои земляци проф. Михаил Мичев и Цанко Христов, за които има идея след допитване да бъдат провъзгласени за почетни жители на селото.