В 11:00 часа в експозиционната зала на Регионален исторически музей - Монтана на улица "Граф Игнатиев" №3 възпитаници на Финансово-стопанската професионална гимназия, чийто патрон е Апостолът на свободата, ще изнесат рецитал. В него, освен добре познатите от учебната програма творби на Христо Ботев и Иван Вазов, посветени на Васил Левски, ще бъдат включени стихове на Теодор Траянов, Елисавета Багряна и други български поети. Представените поетически творби ще бъдат съпътствани от кратки исторически бележки.

Събитието, което е адресирано към ученическа аудитория, ще се проведе на фона на временната документална изложба "Памет за Апостола". Тя представя досегашната дейност на Общински комитет "Васил Левски" - Монтана, с акцент върху построяване на Паметника на Васил Левски и радетелите на духа и свободата от българския Северозапад.

В 11:45 часа пред този монумента ще се състои поклонение пред подвига на Апостола. Представители на институции, училища и граждани ще поднесат венци и цветя в знак на признателност.