За особената атмосфера на събитието допринесоха трима млади гвардейци, в ролята на които се превъплътиха Венелин Петков, Мирослав Лилов и Денислав Димитров, възпитаници на Средно училище "Иван Вазов", под вещото ръководство на командващия гвардейския ритуал Евгени Кучков. Слово за непреходното дело и завети на Васил Левски произнесе кметът на общината Генади Събков.

По повод годишнината от едно от най-трагичните събития в българската история поетичен рецитал под наслов „Ти ни трябваш и днес, Апостоле!” изнесоха третокласници и четвъртокласници от Основно училище "Христо Ботев" с класни ръководители Клавдия Добрева и Лилия Христова.

Вокална група "Детски свят" с художествен ръководител Анета Петкова и Елена Митова от Центъра за подкрепа за личностно развитие изпълниха тематичните песни "Песен за Апостола" и "Ясен месец веч изгрява".

По традиция за финал на поклонението присъстващите почетоха паметта на Васил Левски с едноминутно мълчание и падане на колене.

Венци и цветя на признателност поднесоха представители на Община Мездра и на Общинския съвет, на политически организации и образователни институции, както и родолюбиви граждани, предимно деца.