Заупокойна молитва по повод 143-ата годишнина от трагичната гибел на "Комитчето", както е останал в паметта на местните хора роденият в сливенското село Аладаглий (дн. Гергевец) Александър Чендов, отслужи архимандрит Неофит от Осеновлашкия манастир "Рождество Богородично" ("Седемте престола").

По-сетне Негово Високопреподобие отслужи водосвет за здраве на жителите на трите побратимени селища с кръв и освети курбана, след което участниците в поклонението почетоха с едноминутно мълчание и падане на колене паметта на героя и поднесоха цветя пред неговия паметник, открит официално на 4 юни 2010 г. недалече от лобното му място в местността "Зелени камък".

В знак на признателност родолюбиви потомци на най-младия Ботев четник и Кметство Гергевец положиха в основата на монумента паметна плоча, върху която, освен името на Александър, са изписани имената на неговите родители Димитър и Елисавета Чендови-Аладаглиеви, и на шестимата му братя и сестри Петър, Стефан, Тодорица, Спас, Захария и Господин.

Акцент в тазгодишното поклонение беше тържественият ритуал по отдаване на военни почести в памет на Комитчето, изпълнен от членове на Национално дружество "Традиция".

Възпоменателната проява, която се организира за десета поредна година, уважиха кметовете на Игнатица Иво Костов, на Осеновлаг Бонка Младенова и на Гергевец Никола Кънев, както и представители на Клуб "Александър Чендов" от родното му село.

Междувременно в Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България - 2 юни, родолюбиви деца и възрастни от Гергевец поднесоха венец пред паметната плоча на Александър Чендов в родното му село, поставена на мястото, където се е намирала къщата, в която е живял.