През 1974 г. с решение на Общото събрание на мездренското читалище, старата сграда на тогавашното НЧ „Просвета”, е прехвърлена безвъзмездно на ЖП- управление – София. През 1980 г. тя отваря врати като Дом на железничаря, а 20 години по-късно, става заводски дом към поделение секция "Товарно-разтоварна дейност" към БДЖ - Мездра.

От 2012 г. до днес Домът на железничаря е потънал в тишина, въпреки че са правени няколко неуспешни опити тази внушителна сграда да възвърне своя статут на общинска собственост. Сега обаче проблясва светлина в тунела и градът отново може да си върне своя културен и духовен дом.

„Няма връщане. Искаме да предложат оценка. Връщането е приключило в момента, в който държавата спечели съдебното дело, преди да бъде направен опит за национализация. БДЖ е търговско дружество и съгласно изискванията, не може да предоставя нищо безвъзмездно. Проведохме две срещи с министъра и с ръководството1 чакаме всеки момент тяхната оценка, ние ще направим контраоценка и колкото се разберем, ще си го купим отново.”

Освен постъпките за придобиване собствеността на Дома на железничаря, Аспарухов допълни, че общината иска да се сдобие и с 9-етажната сграда на ЖП-общeжитието, която също е безлюдна и се руши. Тя е построена през 1979-80 година от тогавашното държавно предприятие БДЖ за нуждите на работници и служители на железниците.

"Освен това искаме и общежитието, за което те дори не знаеха, че имат такава огромна сграда. Има интерес към общежитието, а ние имаме най-много интерес, защото последните 3-4 години постоянно им пишем писма, ако сега е възможно да ни го предоставят под наем. Но от друга гледна точка, не знаем какво ще намерим вътре. Не крия, желанието ми е, ако искаха да го предоставят, поне да го бяхме включили с едно партньорство в програмата по плана за възстановяване на обществени сгради, което дава право на държавни и други сгради да бъдат направени. За мен, за една сграда е важно да има съдържание вътре. А там има толкова на брой жилищни помещения – и единични, и двустайни, и тристайни апартаменти, заседателни зали, огромна столова. Грехота е тази сграда да остане в този вид”

В заключение, градоначалникът бе категоричен:

„На този етап уточняваме крайната цена и ако успеем до тази сесия, ако не – на следващата, ще внеса докладна. При отчета на бюджета за 6-те месеца сме в изключително стабилно финансово състояние. Задълженията на общината от 5 млн са останали 1 600 000 лв дългосрочен кредит. Канят ни вече всички институции и най-вече ФЛАГ, че могат да финансират различни проекти.

Все пак толкова години БДЖ стопанисва сградата и сега нямат възможност. Ние ще рискуваме, ще закупим сградата, ще настаним културните институции там и много други обществени организации. Сградата ще заживее нов живот, защото на нас ни трябва културен център. На финала сме, до края на годината целият този имот ще си го вземем.”