Египтяните са правили бира с шафран и кимьон и поръсвали мумиите с шафран. Шафрановото цвете се смята за божествено и се споменава от Омир . При финикийците, през първата брачна нощ, чаршафите са били боядисвани с шафран . Той се използва и в парфюмерията и е един от най-популярните афродизиаци, издържа при минус 20 градуса. Шеф-готвачите твърдят, че най-вкусният ориз се приготвя с шафран. В шафрана има витамин А, витамин С, фолиева киселина, рибофлавин и ниацин. Той е добър източник на минерали, мед, калий, калций, магнезий, желязо, селен и цинк; плюс антиоксиданти – зеаксантин и ликопен. Още от древни времена се използва за болки в корема, камъни в бъбреците и подобряване на кръвообращението.

Днес вече има изследвания, които доказват много от терапевтичните му свойства- например има положителен ефект срещу болестта на Алцхаймер, добър антидепресант е и участва в предотвратяване образуването на ракови клетки. Средната изкупна цена на шафран в Европа е както следва: 1 грам струва между 6 и 24 евро. Цената за килограм започва от 500 и може да достигне 9 000 евро., като това зависи от качеството и сортът. Най- евтиният шафран в Гърция е на цена 665 евро, а в Испания е 800 евро за килограм.