След като получил цялата сума за „Волво“-то Иванов заявил, че трябва да замине за френския град Бено, където бил „забравил“ предоставеното му пълномощно от сестра му за автомобила. Въпреки уговорката да се върне до края на деня, това не се случило, а опитите на Коконов да го открие по телефона останали безуспешни. През нощта на 23 юни 2014 г. Иванов отключил паркирания пред дома на пострадалия автомобил и заминал с него за България.

Коконов подал жалба в полицията в Лион, но служителите на реда отказали да я заведат, тъй като не разполагал с документи за твърдяната от него сделка и по регистрационен талон колата се водела на сестрата на Иванов.

Седмица по-късно измамникът се явил в Районното управление на полицията в Мездра и заявил, че са изчезнали документите и резервния ключ на въпросния автомобил. Впоследствие той подал в сектор "Пътна полиция“" на Областната дирекция на МВР, - Враца декларация, в която удостоверил, че е загубено/откраднато свидетелството за регистрация на МПС, за да му бъде издаден нов регистрационен талон.

В началото на август Иванов отново заминал с лекия автомобил "Волво“ за Франция. На 10 август 2014 г. в Лион той бил забелязан от свидетеля М. Христов, който от своя страна знаел за извършената от подсъдимия измама и помагал на Коконов в опитите му да открие автомобила. Ядосан от факта за оказваната помощ, Иванов решил да запали управляваното от Христов МПС, марка "Рено Клио“. За целта подсъдимият взел запалителна течност от хотела, в който пребивавал, която се използвала за разпалване на барбекю, и с „Волво“-то потеглил към Лион.

Залял с течността автомобила на Христов и го подпалил, но изтървал ключа от „Волво“-то в близост до палежа, поради което автомобилът останал паркиран на около 100 метра от него. Научили за пожара, Христов и Коконов пристигнали на мястото, при което забелязали изоставения от Иванов лек автомобил, а впоследствие намерили и ключа за него близо до изгорялата кола и уведомили за тези обстоятелства френските полицейски власти.

Притеснен от развоя на събитията, Иванов започнал да търси начини да уреди отношенията си с пострадалите от действията му Коконов и Христов чрез телефонни разговори и sms-и предлагал различни парични суми и обещавал да прехвърли собствеността на "Волво“-то. Част от тези разговори, по съвет на френските полицаи, били записани от Коконов и използвани като доказателство по воденото наказателно производство. От държавното обвинение уточняват, че по делото е работено по линия на Евроджъст с френските компетентни органи.

Освен с лишаване от свобода, Иванов е осъден да заплати 10 000 лв. на Н. Коконов за причинени имуществени вреди. Той ще заплати и сумата от 2 673 лв. в полза на държавата за запаления автомобил „Рено“, който бил с наложен запор и отнет с решение на Окръжен съд - Враца.

Присъдата подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.