Преди началото на литературното събитие стана ясно, че един от участниците в групата – Рени Митева, вече е член на Съюза на българските писатели. Така представителите на мездренските творци в писателската гилдия стават петима -Светла Дамяновска, Цветко Стеев, Димитър Воденичаров и Дарина Цветкова.

Припомняме, че през юни т.г. на специална церемония в галерия „Средец“ на Министерството на културата, Митева бе удостоена с годишната литературна награда на Съюза на българските писатели (СБП) за 2022 година в раздел Детска литература, за своята книга „Копривени въженца“.

След поздравленията и пожеланията за нови успехи, вечерта продължи с представянето на творческите портрети на четиримата майстори на словото.

Павлина Русева разказа за поетесата и спътницата на Пенчо Славейков Мара Белчева, а Даринка Цонкова прочете едно от най-вълнуващите ѝ стихотворения. Рени Митева припомни дългия и нелек житейски и творчески път на Дора Габе.

Николай Ненов представи летописеца на Македония – Димитър Талев. Писателят, вложил сърцето и душата си в белия лист, изпълвайки го с картини, образи и силуети от любимия и непрежалим роден край.

Литературната вечер завърши с творческия портрет на Христо Смирненски, поднесен от Тодорка Василева.