© Община Мездра

В тазгодишното издание на анонимната надпревара взеха участие 316 автори от цялата страна с 842 стихотворения. Поетичните творби оцени жури в състав: председател - Димитър Христов, секретар на Съюза на българските писатели, и членове - Надя Попова, главен редактор на вестник „Словото днес” и Георги Славчев, поет, писател и философ.

Първа награда заслужи Йордан Пеев от Стара Загора за стихотворението „Съвременна реалност”, а втора награда - Николина Милева от Тетевен за стихотворението „Крило на пеперуда“. Целта на конкурса е да продължи ярката литературна традиция на Кюстендил, за чието обогатяване и развитие безспорен принос има творчеството на поета Биньо Иванов (1939-1998 г.), свързал трайно съдбата си с този град.

Междувременно „Пепитено стихотворение“ на Светла Дамяновска беше отличено с пета награда в Осмия национален и с международно участие конкурс за поезия „Акад. Николай Лилиев“, организиран от Община Стара Загора, Фондация „Интелектуален клуб - Димитър Брацов“, Списание „Птици в нощта“, НЧ „Николай Лилиев-2005“, Дружество на писателите - Стара Загора, НЧ „Даскал Петър Иванов-1988“, Издателски консорциум „Кота“ и Регионална библиотека „Захарий Княжески“ - Стара Загора.

Първа награда в конкурса не беше присъдена, втора получи Николай Дялков от Тополовград за стихотворението „Дом“, втора - Христина Маджарова от София за „Романтика“, а четвърта - Людмила Калоянова от Созопол за „Шепа череши“. Връчени бяха и четири поощрения: на Кирил Димов от Казанлък за „Разрешително за мечти“, на Румяна Шишкова от Стара Загора за „Любовна пунктуация“, на Александър Арнаудов от София за „В тъмното всичко е игра“ и на Светла Караянева от Пловдив за „Крепост“.