В докладната се казва, че БКС не разполага със свободни парични ресурси, което поставя в риск регулярността на разплащанията към кредиторите му. Отбелязан е и слабият управленски капацитет и липсата на далновидни решения от страна на ръководството на дружеството. Управителят на дружеството, в качеството си на ръководител на публично търговско дружество с 100% общинско участие, не е осигурил изграждането и функционирането на елементите на финансовото управление и контрол.

Предложението за ликвидация е свързано с липсата на правила, регламентиращи процесите по опазване на активите и информацията на дружеството, заниженият контрол по сключените договори, липсата на отчетност за определени разходи (разходите за гориво за личните автомобили на служителите, в т. ч. и на управителя), непровеждането на обществени поръчки за избор на изпълнител. Изразходваните така средства са в размер на 1 306 914 лв. за периода 2014-2016 г..

В докладната се отбелязва, че придобиването на активи без санкцията на принципала - Общински съвет - Враца, нерентабилните инвестиции и лошо управление, водят до извода, че БКС не следва да продължи да съществува под сегашната си организационна форма, а следва да се прекрати чрез ликвидация и на негово място да се създаде общинско предприятие, което да поеме и подобри изцяло функциите и задачите му.

В предложението, което местните депутати ще гласуват утре, се подчертава, че прекратяването на юридическото лице и създаването на общинско предприятие ще спести разходи на Община Враца в значителен размер, които към момента се заплащат като начислена печалба за извършваната от дружеството дейност, както и като задължение за плащане на начислен ДДС за получената услуга, в размер на около 330 хил. лв. годишно. Спестяването на тези средства ще позволи повишаването на качеството на предлаганите до момента услуги и поетапно подменяне на амортизираната техника, категоричен е председателят на местния парламент, Румен Антов.