© НЧ "Развитие 2022" с. Ослен Криводол

„Желанието ни е да участваме активно във всички инициативи, отбелязани в Еко календара на Сдружението, както и да организираме допълнителни събития и акции, свързани с повишаване информираността сред жителите на селото, подобряване нивата на рециклиране и разделно събиране“, споделят от читалището в селото.

Целта на доброволците от село Ослен Криводол е намаляване употребата на пластмасови опаковки, многократното им използване или превръщането им в изкуство. Това ще допринесе за намаляване обема на изхвърлената пластмаса и развитие на творческо мислене.

Личен архив 2023 г.
Личен архив 2023 г.

Благодарение на група ентусиасти през март беше почистен част от брега на р. Средна река, която преминава през селото. Доброволците са почистили около 500 м. и са събрали над 50 чувала с боклуци, трупани с години. За съжаление практиката да се изхвърлят отпадъци в близост до реките се наблюдава във всички населени места и редовното почистване е от изключително важно значение.

В акцията се включиха млади хора и деца, като най-малкият участник е на 5 месеца.

На 17-ти и 18-ти март в селото отново организират акция за почистване. В нея ще продължат с разделното събиране на пластмасови опаковки, с което ще дадат своя принос в Световния ден на рециклирането.

На 24-ти март жители на съседното село Лик ще почистят пътя между Дърманци – Лик. Приканват всеки, които има възможност и желание да се включи.