Ден по рано, на Лазаровден, такова пътуване бе осъществено и по маршрут София - Кюстендил - София. Инициативата се реализира за пръв път съвместно от холдинг "БДЖ” ЕАД и Министерството на туризма, информира Лияна Панделиева, PR на железопътната компанията.

Сред дошлите на перона на спирка Черепиш, за да посрещнат "Баба Меца", бяха десетки любители на незабравимите изживявания, между които имаше множество майки с деца, а сред ВИП-пасажерите на ретро влака бе посланикът на САЩ у нас Негово Превъзходителство Ерик Рубин.

Парният локомотив 46.03 е произведен през 1931 г. в полската локомотивна фабрика "H. Gegielski - Poznan" по проект на български инженери. Известен е със своята уникална колоосна система, която е изградена по формулата 1:6:2: тегли се от 6 сцепни колела и от едно отпред и две отзад опорни.

Заредена с въглища и вода тендерната машина тежи близо 150 тона. През втората половина на 30-те години на миналия век като локомотивен огняр на нея работи поетът Никола Вапцаров.

След близо четири десетилетия непрекъсната работа, през 1968 г. "Баба Меца" е "пенсионирана". Възстановена е преди две години от локомотивния машинист Ангел Алексиев и неговите колеги Тодор Захов и Цветан Калудов. Оттогава се използва за атракционни пътувания.

По време на празничното пътешествие пътниците от ретро влака посетиха Черепишкия манастир "Успение Богородично”, където запалиха по свещичка, взеха си осветена върбова клонка и се помолиха за здраве.

От БДЖ възнамеряват тези пътешествия да продължат и занапред, като например до Долината на розите през Карлово и Казанлък, до Пловдив, Благоевград и други дестинации. Следващото атракционно пътуване ще бъде организирано навръх 24 май специално за заслужили дейци на просветата и културата и за изявени ученици и студенти.