© БДЖ

Посетителите в музея могат да разгледат експозицията „Врачански съкровища“ в обновената зала, която предоставя преживяване за всички сетива – зрение, слух, обоняние и допир. Посетителите могат да усетят аромата на лаврово дърво и да докоснат и усетят детайлната изработка на сребърния наколенник. Колекцията се състои от над 300 разнообразни предмети от Античността, Средновековието и Възраждането, изработени от злато, сребро и бронз.

При посещението си в музея не е за пропускане и една от най-впечатляващите зали, в която се съхранява съкровището от Рогозен. Съкровището се състои от 165 съда с общо тегло 20 килограма, изработени от сребро и украсени чрез позлатяване. Това е и най-голямата сребърна находка в България. В Регионалния исторически музей-Враца могат да бъдат разгледани и залите, посветени на Ботевите четници, както и на първата построена атомна електроцентрала у нас в Козлодуй.

До края на годината, на гърба на всеки билет за пътуване с влак по направленията към Северозападна България е изобразена снимка с текст за отстъпка от стандартната входна такса, който посетителите трябва да представят на входа на музея.

БДЖ като единствения национален железопътен превозвач в България подкрепя всички инициативи за развитие на българския туризъм и популяризирането на природните и културно-исторически забележителности в страната, за достигането до които влакът може да бъде основно транспортно средство.