От 7 май се въведоха промени в движението на влаковете към Мездра, Видин, Варна, Русе и цялото северно направление, заради ремонт. Предвижда се ремонтът да продължи 15 месеца. По тази причина част от влаковете по северното направление заминават и пристигат нажп гара "София - Север".

По искане на транспортния министър трябва да бъде направен план за движението на композициите, които пътуват през двете гари, а от началото на седмицата трябва да бъдат отстранени всички затруднения и влаковете да преминат към нормален режим на движение.

На среща с представители на двете дружества Георги Гвоздейков е поискал спешно да бъде реорганизирано движението заради големите закъснения от последните дни.

Министърът е поискал да бъдат отстранени всички затруднения и гарите да бъдат обезпечени с допълнителни екипи, които да дават навременна информация и да подпомагат придвижването на пътниците. От БДЖ и железопътната компания в момента разглеждат всички възможности за промяна на графика, така че пътниците да не останат без транспорт, въпреки ограниченията. Те бяха въведени в началото на седмицата, когато започна и най-активната фаза на ремонта на коловозите на Централна жп гара - София.

От БДЖ съобщават, че целта при въвеждането на новата организация на движение от 7 май е била да няма съкращаване на влакове, но най-вероятно ще се наложи минимална оптимизация на разписанието.