Подписка за изселване на скандално известната ромска фамилия на Живко Георгиев, популярна като „Певците”, тръгва от утре в Роман. Решението за организиране на петицията бе взето на общоградско събрание, което се проведе в понеделник, предизвикано спонтанно от гражданския протест срещу насилието, състоял се в края на миналата седмица в крайискърския град.

На събранието бе избран Инициативен комитет в състав: Марин Връбчев, Петър Йорданов, Радослав Панов и Цветан Попов и Любомир Лазаров, който бе упълномощен от присъстващите на събранието 83-ма жители на общината да изготви, организира и внесе гражданска петиция, адресирана до кмета на община Роман Валери Ролански

В петицията ще бъдат поставени три основни искания:

1. Изселване от община Роман на ромската фамилия "Певците”.

2. Публично обявяване дали членовете на тази фамилия имат адресна регистрация и плащат ли данъци?

3. Настанени ли са в общински жилища и ако са - плащат ли наем?

Първоначално подписката ще се събира на две места в гр. Роман - пред местния офис на ВМРО до кафе-аперитив "Синята лагуна” и пред книжарницата на бул. "Христо Ботев”, а впоследствие ще бъде разпространена и в повечето от 12-те съставни села на общината - Камено поле, Кунино, Синьо бърдо, Радовене, Струпец и др.

За да бъде валидна, петицията трябва бъде подкрепена с подписите на не по-малко от 1/10 от гражданите с избирателни права в община Роман. Според данните от Националния статистически институт към 31.XII.2015 г. населението на община Роман е 5933 души по постоянен адрес, близо половината от които - 2591, живеят в гр. Роман.