© радио Видин

"Просто искахме да направим един сондаж и да проверим, така да се каже, мнението на гражданите на Враца дали биха искали пешеходната зона да получи своя логичен завършек пред гаровия площад" – пояснява архитект Валери Маринов.

Пешеходната зона на Враца е една от първите в България, един участък от нея е модернизиран и би трябвало тази зона да финишира до гаровия площад, каквато е първоначалната идея, посочи още архитектът:

"Това ще даде възможност да се преосмисли и площадното пространство пред два големи търговски обекта в града, да има възможност да се насити с повече социум и предгаровият площад, защото той в момента е в доста тежко състояние и е лишен от всякаква идея за някакво оползотворяване на пространството му."

Подписката започна на 12 февруари, като в първия ден са събрани около 500 подписа. Пунктът е разположен пред търговския комплекс на ул. "Дунав", от 14:30 до 19:30 ч. при хубаво време. Подписи ще се събират до неделя, включително.

Архитект Маринов обясни, че целта е да се предизвика дебат по идеята в Общинския съвет, който трябва да гласува промяна в регулационния план. Това ще даде възможност да се направи проектиране, а местната управа да търси необходимото финансиране за транформиране на зоната.