© Десислава Аспарухова

Честването на светлия празник отпочна с литургия в параклиса "Рождество Богородично" към местния православен храм "Св. Димитър", отслужена от енорийския свещеник отец Антон Петков.

По-сетне от църквата към "Долната махала", при "Пръстените", потегли пъстро литийно шествие, начело с иконата на Светото Кръщение, хоругви и развети национални трибагреници под звуците на родопски каба гайди.

При стечението на множество народ на левия бряг на Искъра пламенно слово с лайтмотив "Това е България!" произнесе Мирела Николова, студент по журналистика, а отец Антон отслужи Велик водосвет.

Въпреки минусовите температури, за "спасяването" на Богоявленския кръст се хвърлиха повече от 30 смелчаци, родом от некороновата столица на Искърското дефиле. Пръв до Разпятието стигна 33-годишният пожарникар Цветослав Найденов, служител в РСПБЗН - Оряхово, който на излизане от реката пожела на всички здраве и да пазят българските традиции, които са ни съхранили като народ.

Впоследствие в река Златица се изви магическото мъжко ледено хоро, на което се хванаха повече от 77 и половина юнаци под звуците на химна за Райна Княгиня "Кой уши байряка" и "Песен за Капитан Петко войвода" в съпровод на музикантите от смолянския състав "101 каба гайди" с ръководител Никола Марковски.

Както подобава, накрая тържеството на съхранения български дух се пренесе на магдана с вечните като любовта към "всичко българско и родно" народни хора, които се извиха чак до икиндия в подножието на онемялата в захлас Ржана планина.