Атракционният влак ще потегли от Централна гара в столицата в 09:10 часа, на 7-ми август, събота. Цената на билета е 38 лева, съобщават организаторите.

Парният локомотив от серията 46 е произведен през 1931 г. в полския град Познан, но е проектиран от български инженери. Заради неговата уникална колоосна система, която е изградена по формулата 1:6:2, той е смятан за най-мощния в Европа. В продължение на три години, от 1936 до 1939 г., като локомотивен огняр на него работи поетът Никола Вапцаров.

След близо четири десетилетия непрестанна работа, през 1968 г., е изведен от експлоатация. Възстановен е преди шест години благодарение на локомотивния машинист Ангел Алексиев и на двама негови колеги. Оттогава се използва за атракционни пътувания.

Заради компактната му конструкция, не особено високата максимална скорост - 60 км./ч., и голямата му мощност е известен с псевдонима "Баба Меца".

В събота композицията ще премине през гарите Курило, Реброво, Своге, Лакатник и Мездра. За всички, желаещи да се включат в това приключение е подготвена богата фолклорна програма. В нея ще се включат певчески и танцови състави от Искърското дефиле, самодейци от читалищата в селата Владо Тричков – „Народно култура 1954” и Реброво – „Искра 1928”, танцов състав "Шопите" при град Нови Искър, народният изпълнител Филип Синапов и талантливата Мария Илиева с гъдулка. А артисти ще пресъздадат образите на героите от Дефилето - Дядо Йоцо и Баба Илийца.

В концерта на гарата в Мездра ще се включат още мажоретният състав от Центъра за подкрепа за личностно развитие, с ръководител Христина Стоянова, групата за стари градски песни "Мездрея” към НЧ "Просвета-1925-Мездра”, с художествен ръководител Валентин Иванов, Йоана Лиловска и Александра Христова от вокална група "Детски свят” към Центъра за подкрепа за личностно развитие, с ръководител Анета Петкова, както и Тоня Борисова, която е учител, сценарист, писател и автор на спектакъла "Жива памет". Неговото начало е в 13:00 часа.

А в неделя, в същия час, в село Лесковдол, на паметника "Аз съм българче”, ще бъде открит исторически паметен знак "Песни за Македония".

Гости на събитието ще бъдат деца от Република Северна Македония.

Повече информация може да получите на тел: 0888701447.