© Вики Гърдева

Парният локомотив №16.27 е произведен през 1948 г. във “Wiener Lokomotivfabrik Floridsdorf”, Австрия, с фабричен №17632. По-голямата част от експлоатационния му живот преминава по ж. п. участъка Горна Оряховица - Стара Загора. Неговата максимална конструктивна скорост е 80 км/ч. Интересен факт за този локомотив е това, че машината е възстановена в оригиналния си "немскo/австрийски" (DR/ÖBB) вид като цветово решение, със снегоочистителен плуг, димоповдигащи щитове (крила) и други елементи. Освен 16.27, в момента в Европа има запазена за движение още една машина от този тип, която се намира в Люксембург.

Специална атракция за пътуващите и посетителите на празничното мероприятие е ретро подвижният състав на БДЖ. Влаковата композиция ще бъде теглена от парен локомотив №16.27, като в състава й е включен личният вагон-салон на Цар Борис III от "Корона експрес". Всички желаещи ще могат да разгледат специално прикачения вагон, както и да се снимат с парния локомотив.

Ретро влакът ще потегли от гара Горна Оряховица в 11:50 ч. утре и ще пристигне на гара Трапезица в 12:07 ч., където ще престои около час. През това време всички пътници и гости ще имат възможността да се потопят в атмосфера от епохата на прочитането на Манифеста за обявяване на независимостта на България, както и обявяването на Княз Фердинанд за български цар.

След пресъздаването на историческата възстановка на гара Трапезица атракционната композиция ще продължи своето пътуване по маршрута си до Трявна. От гара Трявна в посока Горна Оряховица влакът ще замине в 15:00 часа.

Цената на билета между Горна Оряховица и Трявна е 29 лв. за пътуване в двете посоки (с включени запазени места). Децата до 7-годишна възраст пътуват безплатно, без да ползват отделно седящо място.

Билети могат да бъдат закупени от билетните каси на гарите и бюрата в градовете София, Горна Оряховица, Велико Търново, Дряново, Трявна, Русе, Варна и Пловдив.