Ден по рано, на Лазаровден, такова пътуване ще бъде осъществено и по маршрут София - Кюстендил - София. Инициативата се реализира съвместно от "БДЖ - Пътнически превози" и Министерството на туризма.

Организаторите на двете атрактивни пътешествия са подготвили специални сувенири за всеки пътник. Обещават и други приятни изненади, за да може воаяжът с ретро влака да се превърне в истински празник и незабравимо изживяване за клиентите на железницата. Всички билети за своеобразното "пътуване в миналото" вече са изкупени, като сред пасажерите има и доста чужденци.

Парният локомотив от серията 46 е произведен през 1931 г. в полския град Познан, но е проектиран от български инженери. Заради неговата уникална колоосна система, която е изградена по формулата 1:6:2, той е смятан за най-мощния в Европа. В продължение на три години, от 1936 до 1939 г., като локомотивен огняр на него работи поетът Никола Вапцаров.

След близо четири десетилетия непрестанна работа, през 1968 г., е изведен от експлоатация. Възстановен е преди две години благодарение на локомотивния машинист Ангел Алексиев и на двама негови колеги. Оттогава се използва за атракционни пътувания.

Заради компактната му конструкция, не особено високата максимална скорост - 60 км./ч., и голямата му мощност е известен с псевдонима "Баба Меца".

"Баба Меца" ще тръгне от Централна гара София в неделя, 9 април, в 9:30 часа сутринта и се очаква да пристигне в Черепиш малко преди 12:00 ч. Ретро влакът ще потегли обратно за столицата в 15:05 ч.

Цената на двупосочния билет до Черпиш и обратно, със запазено място, е 31 лв., а в събота до Кюстендил - 43 лв.