Паметният знак бе осветен от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Грирогий.

Представителят на Инициативния комитет за поставянето на плочата на ген. Ботев – Пламен Белински благодари на всички, които са помогнали за реализирането на родолюбивата инициатива.

„С изграждането и откриването на паметна плоча на ген. Кирил Ботев се увенчават една част от усилията ни по възстановяването на историческата памет в нашия град от Инициативния комитет, с участието на Красимир Григоров, Пламен Тошев, Красимир Богданов, Димитър Петров, Иво Йорданов и Пламен Белински. Изказвам едно голямо благодаря на всеки един от тях за това, че не се огънаха пред трудностите и заедно доведохме нещата до край, каза Белински в своята реч. Идеята се е родила отдавна, но нашият Инициативен комитет реши да я претвори от думи в дела. Горди сме, че като врачани възстановихме историческата истина, с оглед възпитанието на морални добродетели в следващите поколения. Работихме усърдно, за да възстановим свято, почитано и неопетнено името на ген. Кирил Ботев.“

Историкът Красимир Богданов запозна присъстващите с живота и делото на видния военен.

„Миналата година се навършиха 130 години от създаването на 6-та пехотна бдинска дивизия, през 2024 г. е годишнина – 80 г. от смъртта на ген. Кирил Ботев. Във връзка с тези две големи събития, по идея на председателят на Инициативния комитет Пламен Белински, беше организирана група от врачански общественици, историци и журналисти, които решихме да поставим този паметен знак на къщата на Иванка Ботева, разказа Богданов.

Той допълни, че може би е парадокс, но врачани знаят кой е живял тук, но не знаят защо Иванка Ботева е била във Враца. Затова беше и идеята да бъде поставен този паметен знак, тъй като името на генерала, макар и изключително заслужил, в крайна сметка си остава непознато. И това беше голямата идея, за да има един паметен знак, на който се надявам на тази дата – 6 февруари, всяка година да поднасяме цветя и да си спомняме за подвига на такива герои като ген. Кирил Ботев.“

На събитието присъстваха още: заместник - областният управител Милчо Стефанов, общински съветници, командирът на Военно формирование 54 990 подполковник Симеон Гаджев, духовият оркестър към НЧ „Развитие-1869“ и граждани.

В знак на признателност пред паметната плоча бяха поднесени венци и цветя.

Кирил Ботев е роден на 20 април 1856 г. в Калофер, син на възрожденския учител Ботьо Петков и на Иванка Ботева, брат е на Христо Ботев. През 1876 г. се включва в четата на Христо Ботев. По време на Сръбско-българската война (1885) е ескадронен командир. Участва в Балканската война (1912 – 1913), а за кратък период от време е заместник-министър на войната (1913).