М. Х. П. се е признал за виновен затова, че на на 2-ри февруари тази година, в 16.30 ч. от мобилен телефон е предал на Единния европейски номер за спешни повиквания № 112, невярно повикване за злополука и тревога. Тогава той съобщил, че в дискотека в Мездра са продадени наркотици /един пакет амфетамини/ на сина му, който е непълнолетен, на 16 години.

От досъдебното производство става ясно, че полицейска проверка не е установила данни за такъв вид престъпление извършено в дискотеката. Съдът е определил на М. Х. наказание „лишаване от свобода” за срок от шест месеца условно с три години изпитателен срок. Вещественото доказателство, СД диск, предоставен от Районен център 112 в град Монтана е оставено на съхранение в делото. Определението на съда е окончателно и не подлежи на протест и обжалване.

Припомняме, че при подаване на фалшиви сигнали, в Закона за Националната система за спешни повиквания с Единен европейски номер 112 са предвидени санкции, изразяващи се в съставяне на актове и налагане на солидни глоби. Който ползва не по предназначение ЕЕН 112, се наказва с глоба от 200 до 1000 лв.

За неверни или заблуждаващи съобщения и сигнали за помощ, глобата е от 2000 до 5000 лв. Когато в тези случаи са мобилизирани ресурси на службите за спешно реагиране, наказанието е глоба от 10 000 до 20 000 лв. в случай, че не подлежи на по-тежко наказание, както и обезщетение за причинените на службата вреди.

Член 326 от Наказателния кодекс гласи следното: „Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години”. Но, ако от деянието са настъпили значителни вредни последици, наказанието е затвор до 5 г. и глоба от 500 до 2000 лева".