"До момента със съдействието и изключителната подкрепа на народния представител Петя Аврамова сме провели разговори с министър Москов и министър Горанов. Без помощ от държавата от това тежко финансово състояние много трудно ще се излезе", обяви изп. директор.

"Болницата има запорирани сметки, с доставчиците сме провели разговори за гратисен период и разсрочване на задълженията. На нас ни е пределно ясно, че без съдействието и на фирмите, и на лекарите от лечебното заведение няма как да се справим. Затова апелирам към тях за съдействие".

Според данните, които представи директорът само за 2015 година задълженията на лечебното заведение към доставчици е 2,700 млн. лв. През 2009 г. , когато е направена предишната смяна на ръководството, задълженията към доставчици са били 2,800 млн. , към 30 септември 2013 г. са станали 4,500 млн. лв, а към 30 юни 2016 – вече са 8,200 млн.лв. Общо болницата дължи към момента 11,800 млн.лв.

Според д-р Валери Симеонов, член на Съвета на директорите, лечебното заведение никога не е било в такова тежко състояние. "Въпреки това не мога да си представя, че някой може и да си помисли, че болницата ще фалира и че няма да съществува. Лошото управление през последните години я доведоха до това състояние". Според ръководството има два пътя за действие – преструктуриране и намаляване на разходите. "Няма да съкращаваме хора, категоричен бе Орлин Цветков. Ще видим къде има незаети щатове и ще пенсионираме навършилите пенсионна възраст. Ще обединим отделения, като няколкото хирургични, ще търсим варианти и за тези, които работят на загуба".

Сериозна загуба носи и Спешното приемно отделение, заради неосигурените пациенти, които обслужва. Само за 2015 година отделението е отчело 1 млн.лв. загуби.

Орлин Цветков обяви и че на този етап ще има само един зам. директор – по медецинската дейност и това ще д-р Кети Цветкова. Заради финансовото състояние друг заместник на този етап няма да се назначава.

Вече има лекари, подали рапорти за напускане, но по думите на д-р Симеонов това са "гастрольори" от други лечебни заведения – повечето дошли да получат специализация и сега, когато положението е станало по-тежко са тръгнали да напускат.

На този етап се дължи една заплата на работещите в МБАЛ "Христо Ботев", коментираха още от Борда на директорите.

Източник: DarikNews.bg