Така ще се предотврати собственикът на вече негоден автомобил да го продаде на лице, което не притежава разрешение за дейности с отпадъци, а то от своя страна да го разкомплектова с цел продажба на годните за продажба части, а негодните да изхвърли на неразрешени за това места.

С промените се цели възпрепятстване на осъществяването на нерегламентирани дейности с излезли от употреба моторни превозни средства, което ще намали риска от увреждане на компонентите на околната среда.

В практиката се констатират множество случаи на извършване на дейности по съхраняване и разкомплектоване на МПС-та в частни имоти, което е нарушение на разпоредбите на Закона за управление на отпадъците (ЗУО). Налице са множество случаи на нерегламентирани дейности с излезли от употреба МПС във връзка с тяхното съхраняване и третиране в частни имоти от физически лица, което от своя страна създава риск от замърсяване на околната среда, обясняват в мотивите си от Министерството на околната среда и водите.

Сега такава забрана е предвидена за МПС, които се намират в имот държавна или общинска собственост, което води до отмяна на редица наказателни постановления от съда, които приемат, че тези автомобили са лични и извършваната дейност не представлява разкомплектоване.

Практиката обаче показва, че нарушенията се извършват от граждани в имоти, разположени в жилищна устройствена зона – частни имоти, които не отговарят на законовите разпоредби, с МПС, чията регистрация не е прекратена, както и без стикер за технически преглед, пише в мотивите.