Събков мотивира своето предложение с възможността Община Мездра да кандидатства с проект за саниране на този недвижим имот по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), тъй като само той от всички 27 кметства в общината отговарял на условията за това. Поради изискването за устойчивост на проекта, на практика това означава, че през следващите пет години Кметството трябва да остане във въпросната сграда. "При това положение сме изправени пред дилемата: дали да имаме врабче в ръцете или орел в небето", заяви по този повод градоначалникът.

Срещу преместването на Кметството за постоянно в новата сграда, построена навремето за кръчма, категорично се обяви кметът на Зверино Цанко Цанев и за пореден път настоя Община Мездра да ремонтира втория етаж на старата сграда на Кметството, която е със значително по-голяма застроена площ.

Срещу предложението на Събков се обявиха от АБВ, "Народен съюз" и една част от съветниците от ГЕРБ.

"Уловката е в това, че ако се реализира проектът за енергийна ефективност на новата сграда, през следващите пет години тя не може да смени своето предназначение поради изискването за устойчивост”, поясни Яна Нинова (ГЕРБ).

Според Николинка Кътовска (АБВ) по този начин кметът на Мездра се опитва да постави съветниците пред свършен факт, без да вземе под внимание мнението на кмета и на жителите на Зверино - подход, който е грешен и неправилен. Поради което съветниците не бива да носят отговорност за едноличните решения на градоначалника.

"Ние не сме съгласни да влезем в този капан, който ни е заложил Събков и в който следващият кмет на Мездра не може да направи нищо, заяви Огнян Петров ("Народен съюз"). Ние сме против да няма никаква яснота какво точно ще се направи по този проект и за какви средства става дума. Против сме да ловим "врабчета", вече 3 години ловим "врабчета" - явно това е нивото: имаме си кмет "врабче", а не "орел". Срамувам се като общински съветник, че имаме такава грозна сграда за Кметство!”, каза в заключение Петров.

В крайна сметка предложението за промяна на характера на собствеността на уж временната, но де факто вече постоянна сграда на Кметство Зверино, беше прието с 12 гласа "за", и 7 "въздържал се" от присъстващите в залата 19 съветници. "За" гласуваха единодушно от БСП (Катя Йотова, Венелин Кръстев, Гергана Петрова, Наталия Христова, Ангел Йорданов, Данаил Димитров и Митка Лечева) и от "Либерален алианс" (Каролина Кьолер и Мирчо Мирчев), както и Ивайло Тодоров и Десислава Костова (ГЕРБ) и Надежда Йорданова (независим). Въздържаха се съветниците от АБВ (Николинка Кътовска, Мирослав Аспарухов, Тошко Стоянов и Наталия Луканова), Ивайло Тошев и Яна Нинова (ГЕРБ) и Огнян Петров ("Народен съюз").

С 11 гласа "за”, 3 "против" и 1 "въздържал се" Общинският съвет разреши на Община Мездра да кандидатства с проектно предложение за енергийна ефективност на новата сграда на Кметство Зверино по ПРСР 2014-2020 г.

На въпроса, поставен от Огнян Петров: На каква стойност е проектът и какво точно включва?, кметът Генади Събков отговори лаконично: "Няма да ви отговоря!".