В тазгодишното издание на фолклорния празник се включиха над 300 самодейци от 51 танцови състави, фолклорни, певчески и вокални групи, народни хорове, дуети и инструменталисти, както и десетки индивидуални изпълнители. Всички участници получиха грамоти и плакети.

Културната изява бе открита от секретаря на читалището домакин – Стилияна Стоянова. Поздрав към самодейците и гостите на фестивала поднесе кметът Стоян Петров, който пожела успешно представяне и добро настроение на всички.

Освен представители на шестте читалища от община Мездра – Зверино, Игнатица, Ребърково, Оселна, Лик, и Типченица, на сцената се изявиха представители на читалища, училища, детски градини и пенсионерски клубове от 25 населени места - София, Мездра, Враца, Монтана, Вършец, Борован, Долно Озирово, Долно Белотинци, Михайлово, Соколаре, Спанчевци, Горник, кв. Кулата, Бяла Слатина, Буковец и кв. Бистрец - от София и областите Враца, Монтана и Плевен.

В първата част на фестивала сцената превзеха най-малките – децата на дефилето. Техните изпълнения спечелиха аплодисментите на публиката със своите слънчеви усмивки и танцови умения.

По традиция фестивалът "Змей Горянин" съвпада и с празника на селото - 4 юни, която дата не е избрана случайно. 147 години в Зверино помнят и пазят спомена за Войводата и неговите момчета.

За поредна година историята на бунтовната пролет на лето 1876-о оживя във възстановката на посрещането на оцелелите Ботеви четници в село Зверино. За да покажат своя горд и непокорен балканджийски дух, зверинчани отново върнаха присъстващите към ония страшни и славни бунтовни дни преди 147 години, когато техните прадеди са приели, нахранили и превели през мътните води на Искъра част от четата на Христо Ботев, предвождани от военния командир поручик Никола Войновски.

Късно след обяд фолклорният празник в сърцето на Балкана завърши с изпълненията на МФГ „Змей Горянин“, Ансамбъл „Мездра“ и внучките на известната народна певица Гуна Иванова – Ива и Велислава Костадинови, от която и двете наследяват таланта си и силната любов към фолклора.

Гости на празника на селото и фолклора бяха народният представител Красен Кръстев и кметът на Мездра Иван Аспарухов.