За да подкрепят протеста, на входа за града откъм София, по главен път Е-79, се събраха десетки граждани от Мездра, близки и приятели на нелепо загиналия в жестоката катастрофа на 17-и април на АМ „Хемус“ Йото Ахчийски. На парапета над главен път Е-79 млади хора разпънаха транспарант с надпис "Да спрем убийствата на пътя". Присъстващите запалиха по свещичка в памет на жертвите на войната по пътищата и пуснаха в небето черни балони, с които искаха да напомнят на шофьорите, че животът е ценност, но само миг невнимание на пътя и вече ще бъде късно.

Точно в 17:30 часа близки и приятели на стотиците жертви на пътно-транспортни произшествия излязоха заедно на знакови места в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Мездра, за да кажат "НЕ" на войната по пътищата. Организатори на протеста бяха Румяна Чобанова и Наталия Ахчийска, съпруги на 44-годишния Иван Димитров от Елин Пелин и на 26-годишния Йото Ахчийски от Мездра, които загинаха край Жерково.

Наталия Ахчийска каза, че този протест е израз не само на болката от загубените любими хора, но и предупреждение и призив към всички за по-голяма отговорност на пътя. Отговорност към себе си и отговорност за живота на другите. „Искаме да покажем, че Законът за движение по пътищата трябва да бъде променен, но не само с козметични промени. Трябва да се въведат по-строги санкции, които да накарат шофьорите да се замислят преди да седнат зад волана.”

Своята съпричастност към протеста изрази и Мирослав Захариев, един от съорганизаторите на протеста, който заяви, че всеки, който сяда зад волана, трябва да знае, че шофирането е персонална отговорност, защото човешкият живот няма цена.

Към протеста се присъедини и кметът на община Мездра, инж. Генади Събков. Той изрази своята увереност, че подетата от Наталия Ахчийска инициатива няма да остане незабелязана и винаги ще има подкрепата на цялата общественост. Но преди всичко, всеки трябва да си даде сметка, че никой и нищо не може да ни предпази по пътищата, ако не го правим сами.

Тревожна е статистиката на пътно-транспортните произшествия по АМ „Хемус“. От полицията съобщиха, че от 1 юли до днес на главен път Е-79 от Враца до София са регистрирани 1200 нарушения за превишена скорост.