Гостите бяха приветствани от Женския народен хора към НЧ „Просвета-1925“ в Мездра.

Резултатите в конкурса обяви главния библиотекар в читалищната библиотека Павлина Русева, която изказа голямата си благодарност към всеки, който през годината е участвал активно в дейностите на библиотеката. Своите награди получиха първо победителите от Детския отдел. В категорията „Най-малки читатели“ бяха отличени София Минкова, която е само на 3 години и Александър Стоянов. За „Най-четящи малки читатели“ награда получи Мария-Магдалена Митева от 2б клас на ОУ „Христов Ботев, за „Най-дългогодишни малки читатели“ – Магдалена Дамянова от 6а клас. В категория „Най-редовни малки читатели“ - Ивайло Венков и Ванеса Стоянова, а в категорията „Читател на годината“ бе награден Георги Дамянов.

При възрастните награди бяха връчени: в категорията „Най-четящи“ – Христина Павлова и Красимир Йорданов, за „Най-дългогодишни читатели“ – Любен Медньов и Росица Филева, в категорията „Най-възрастни читатели“ – Вергиния Илиева и Петко Котларски. За „Най-редовни читатели“ бяха отличени семейство Кънчеви - Камелия и Йовчо, а в категорията „Читател на годината“ бе Гинка Дамянова.

Редовните и отдадени читатели на библиотеката, получиха детски енциклопедии, учебни помагала, съвременни романи и грамоти, които им бяха връчени от секретаря на мездренското читалище – Моника Петкова.

Заслужено бяха споменати и всички дарители, подарили през тази година книги на библиотеката.

Читалището в Мездра бе подредило и традиционната Етнографска изложба, представяща автентични образци, които пресъздават традиционния български народен бит в миналото. Инициативата е на Краеведското дружество към културно-просветното средище, а за нея разказа секретарят на дружеството Валентина Цекова.

„Тази етнографска изложба стана традиция за Краеведското дружество в Мездра. Радвам се, че и тази година в навечерието на светлия християнски празник Рождество Христово ние имаме възможност да подредим и създадем една празнична обстановка.

Изложбата ни е един спомен за едно отминало време. Време, което съществува само в приказките, легендите и хубавите песни. Това е време, в което българката ще подреди и почисти своя дом, за да създаде уют и топлина на всички, които ще се съберат в дома ѝ. Това е време, в което българинът ще разказва истории, ще предава опит и знания, ще чете приказки за славни времена, в които има мъдрост и поука. Децата ще слушат захласнато и те също ще черпят знания, ще помнят, да са предадат след това тези спомени на следващите поколения. Така се запазва рода, семейството и българския корен.

Нашата изложба съдържа съдове, предмети, тъкани, постелки, необходими за обзавеждането на българския дом от едно отминало време. Този дом може да го видим в музите и читалищата, там където се съхранява тази памет за нашето минало. Тези две институции са пазители на българската памет и нашия народ. Какво е бъдещето, ако не пазим миналото и не се вслушаме в това, което то разказва.“