Още през ноември регионалният министър Андрей Цеков обяви, че камерите на Националното тол управление вече са сертифицирани и могат да бъдат използвани за контрол на скоростта.

"Националното тол управление към Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) разполага с над 300 рамки, на които са монтирани камери, те функционират вече няколко години. Камерите са достатъчно високотехнологични и имат възможност да засичат както моментна, така и средна скорост. Не бяха сертифицирани за такъв тип измервания, но подадохме документи за сертификация и процесът е завършен. В този смисъл тези камери могат да бъдат използвани и за контрол върху скоростта", каза министър Андрей Цеков тогава и допълни, че от МВР зависи кога камерите ще започнат да се ползват и за контрол.

Живко Кочев посочи днес, че най-честите нарушения на пътя си остават превишената скорост и неправилното изпреварване. МВР обаче било предвидило достатъчно ресурс, за да контролира обстановката както в началото на голямото Коледно пътуване, така и в края на ваканцията.

Коцев отчете, че откакто влязоха в сила промените в НК, предвиждащи конфискация на автомобилите на шофьорите, хванати да карат след употреба на алкохол или наркотици, се отчита "прогресивен спад в това негативно явление".

"Имаме регистрирани около 3000 случая на злоупотреби от водачи", изнесе статистика той. Отнетите автомобили са около 200, а присъдите - близо 500. "Тази мярка определено работи", каза главният секретар на МВР.

В началото на новата година министерството ще внесе в парламента и предложения за промени в НК, свързани с толерантността към употребата на алкохол преди шофиране. В момента за престъпление се приема шофирането с над 1,2 промила (0,5 промила при повторност). МВР ще предложи границата да падне на 0,5 промила и над това показание да срещу шофьора да се води наказателно производство.


Източник: segabg.com