Празничната програма бе открита с изпълнение на мажоретния състав при ЦПЛР, с ръководител Христина Стоянова.

Под звуците на националния химн „Мила Родино“, кметът на общината Иван Аспарухов и възпитанички от Центъра за подкрепа за личностно развитие издигнаха знамената.

Приветствие към жителите и гостите на града поднесе кметът Иван Аспарухов, който честити празника на гражданите на Мездра и всички 27 населени места в общината.

„Искам да благодарим на нашия закрилник, че продължава да бди над нашия град и ни предпазва от омраза и зли дела. Нека заедно да го помолим днес да бъдат осветени знамената на нашата армия. Колкото и малка да е, те са нашите закрилници. Нека да го помолим да даде здраве, сили и да ни дари с благоденствие“, каза в словото си Аспарухов. Градоначалникът завърши емоционално, като напомни за водещата се в момента война и изрази надежда да спре да се пролива братска кръв.

Програмата продължи с изпълнението на талантливите певици, с художествен ръководител Анета Петкова и групата за художествено слово, с ръководител Лилия Христова при Центъра за подкрепа за личностно развитие, и Детски танцов състав „Мездренче“ при НЧ „Просвета 1925“.

На тържествената церемония присъстваха председателят на Общинския съвет - Яна Нинова, заместник-кметовете Николинка Кътовска, Нели Минева, Цеца Костова и секретарят на общината Светла Мицева, както и много граждани и гости на града.

След официалната церемония празничната програма завърши с шествие до пантеона на храбростта - паметника на загиналите във войните, където бяха поднесени венци и цветя от общинската администрация и Общинския съвет.

Тази вечер от 19:30 часа на пл. „България” празничен концерт по случай Деня на Мездра ще изнесат оркестър „Шевица“, а от 21:00 часа - популярната поп певица Деси Добрева, „Лудо младо Бенд” и Танцова формация „Гераци”.

По време на първата концертна проява официално ще бъдат открити 48-те Празници на културата „Мездра-май“ и ще бъде връчено отличието „Почетен гражданин на община Мездра” на народния инструменталист Георги Димитров от село Лик и на Валентин Вълчев - дългогодишен културен и читалищен деец, за техните изключителни заслуги и значим принос в духовния живот на общината.