Събитието уважиха близки, приятели и съграждани на достолепната дама, която преди повече от шест десетилетия, през 1957 г., е принудена да напусне Мездра, защото нейният баща - локомотивният машинист Михаил Тинчев, е осъден като "николапетковист" от т. нар. "Народен съд" и семейството му е интернирано в Карлово. Сред тях бяха синовете й Живко и Венцислав, снахите Нина и Валентина, внучките Теменужка и Виктория, внукът Цветан и правнукът й Димитър.

По време на двучасовия спектакъл Ансамбъл "Мездра" с художествен ръководител и хореограф Мирослав Аспарухов представи пред карловската публика емблематични танцови композиции от своя репертоар, пресъздаващи фолклорното богатство на България - "Родопски танц", "По гроздобер", "Шопски танц", "Пирински танц", "Гроздана" и "Копаница".

На сцената се изяви също Групата за стари градски песни "Мездрея" с художествен ръководител Валентин Иванов, която изпълни китка от незабравими шлагери от първата половина на миналия век - "Танго на вечната любов", "Една увехнала роза", "Седемте пияни негри", "Катинар", "Румба негра" и "Не чакай ме".

По инициатива на Настоятелството на НЧ "Просвета 1925" Тенменужка Тинчева беше удостоена с една от най-престижните награди на Община Мездра - "Почетен знак на гр. Мездра", за значителните й заслуги и особен принос в областта на духовния живот на Общината. Отличието връчи председателят на мездренското читалище Валентин Вълчев, който й подари и колаж от снимки, запечатали паметни моменти от нейния нелек живот.

От името на кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов неговият заместник Антон Минев връчи на г-жа Тинчева, която е и дългогодишен председател на местното Дружество "Диабетик", поздравителен адрес и златна значка с лика на Апостола на свободата. "Като основател и първи хореограф на танцовия състав в Мездра, Вие получавате признателността на своите съграждани, се казва в поздравителния адрес. Този невероятен концерт бе подарен на карловци във Ваша чест."

"Моето сърцето е разделено на две - едната му половина е тук, в Карлово, където, ме доведе животът, а другата е в моя роден град Мездра, където направих първите си стъпки, срещнах първата си любов и получих първата си целувка", сподели развълнувана Теменужка Тинчева. Тя благодари специално на художествения ръководител и хореограф на Ансамбъл "Мездра" Мирослав Аспарухов и му подари икона на Света Богородица с Младенеца, за да закриля танцьорите от състава в тяхната мисия да съхраняват, развиват и популяризират българския фолклор у нас и по света.

В отговор Аспарухов се обърна към карловци с думите: "Благодарим на всички вас, че сте ни я запазили!"

Г-жа Тинчев отправи топли думи към секретаря на мездренското читалище Валентина Цекова и Община Карлово, организирали съвместно този спектакъл, който е своеобразен културен мост за едно бъдещо сътрудничество между двата града.

В знак на благодарност за вълнуващия концерт Ансамбъл "Мездра" получи покана от Община Карлово да вземе участие в традиционния Празник на розата 2019, който ще се състои на 18 май догодина.