Експертът в управление на отпадъците, структурирането, оперативните отпадъци на фирми и предприятия в комуналната дейност Станимир Добрев представи своето наблюдение на работата в дружеството, на база на което е направил анализ-отчет за установеното. В изложението си той поясни, че дружеството има нужда от ефективен контрол на дейностите, качеството и на разходите, за да има яснота на средствата, които се превеждат от Общината. Според Добрев, на база събраната от него информация за оперативните разходи, ако дружеството бъде преобразувано в предприятие за една година, ще бъдат спестени на общинската хазна минимум 407 хил. лв.

Кметът на Враца Калин Каменов беше категоричен, няма да се съкращават работници, а с новата структура дори ще има възможност за вдигане на заплатите и осигуряване на подходящо работно облекло за работещите по чистотата. Каменов обаче, беше категоричен, че работният ден няма да остане 5-часов, а ще бъде 8 часа.

След дебатите 21 съветници гласуваха „за“ предложението на Антов, а 10 се въздържаха. Нямаше гласували „против” и при този вот стартирането на процедурата по фалита беше приета.

Стана ясно, че процедура ще продължи около 7 месеца и ще премине през няколко етапа. За ликвидатор на „БКС- Враца” ЕООД бе определен Вихрен Качев.