Чернев е един от инициаторите и дарителите за възстановяването на Бистрешкия манастир „Св.Иван Пусти”, председател на Инициативен комитет „Памет за Враца”, който изгради паметен знак на загиналите врачани в наводнението през 1966 г. С негово участие бе изграден и паметник на загиналите в бомбардировката на Враца през 1944 г. и загиналите във войните врачани, както и още паметни знаци на врачански исторически личности.

На тържеството в КДК биографична справка за юбиляра прочете Мирослав Ангелов, а емоционално приветствие към Чернев отправи поетът Върбан Велчев, който рецитира и стихотворение, посветено на него. Специален поздравителен адрес за Чернев от ВМРО-Враца връчи художникът Красимир Ангелов, който каза, че Чернев е голям патриот и отговорен човек и е пример за младите хора във Враца.

Поздравления и подаръци Чернев получи от писателя Петър Доневски и скулпторът Цено Ценов, а Евдокия Марангозова и Мариела Ценова направиха към него лирични обръщения. Изключително точен и образен портрет на „джентълмена” Герго Чернев направи проф.Ангел Кунов, а Руслан Марков- зам.председател на дружеството „Врачанска кореняшка среща” му поднесе шеговито поздравление в стихотворна форма. От КДК връчиха на Чернев поздравителен адреси колаж от фотоси в рамка под надслов „Чернев и КДК”. Всички участници поздравиха лично рожденика, а Маргарита Пешева припомни за неговото човешко отношение и благородство като работодател.

Официалната церемония в чест на юбиляра, неговите приятели завършиха с „Многая лета”, а веселата част продължи с богата почерпка за здраве на Герго Чернев, прекъсвана често от поетичните изблици на Ботьо Гарвански, Ваня Попова, Кирил Луканов и др.