В "Раздумки" Анета Дилова е събрала повече от 250 автентични случки, хумористични миниатюри и разкази, народни приказки, весели истории и мъдри мисли, структурирани в осем раздела, които разкриват неподправеното чувство за хумор на хората от Северозапада.

"Всичко, което събрах, записах и предлагам в тази книга, показва, че простонародният хумор от Северозапада не е вулгарен и циничен, а жив и интересен. Ако не се запише - той завинаги ще изчезне!", споделя авторката в предговора на книгата и допълва, че това е "Хумор беззлобен, без умисъл да злепостави човека. Свързан с жителите на Баница, той допълва историята на селото, дава й завършен облик, поглед от различни страни".

"С погледа на философ тя се вглежда в съвременността, за да открие механизмите за оцеляване и опазване на нравственото здраве на нашенеца, отбелязва в своята рецензия "Неподправени картини от нашия живот" литературоведът Василка Цачева. Много са случките от ежедневието, които доказват неговата устойчивост и жилавост, умение за отсяване на маловажното, нелепото и неуместното. Въпреки социалните тегоби и житейски драми, нашенецът винаги успява да намери пътечка, пък макар и трънлива, към доброто и светлината."

Премиерата уважиха близки, приятели и събратя по дух на 77-годишната авторка, която е известна със своето неподправено чувство за хумор. Сред тях бяха някои от самите герои на книгата, както и писателят сатирик Велико Огнев, който беше дошъл чак от Силистра.

Своите впечатления от изданието и за авторката споделиха също Ивана Захариева, Весела Пелова - главен експерт в Държавен архив - Враца и секретар на Регионалното краеведско дружество, Евдокия Марангозова - председател на журналистическото дружество във Враца и др.

"Раздумки. Неподправени случки и разкази от ежедневието" е деветата книга от поредицата "От Дунав до Балкана" на Регионално краеведско дружество - Враца. Рецензент на печатното издание е известният български историк проф. Петър Петров, редактор - Бойка Лозанова, а стилното оформление е дело на инж. Валерия Димитрова.

Анета Дилова е автор още на стихосбирката "Премълчани откровения" (2011), на краеведското изследване "Баница - село с богата история" (2013), на автобиографичната книга "Беше вчера" (2015) и на родовото проучване "Село Баница - старите родове" (2016).