Тук председателят, въпреки че кворум имаше, можеше да прекрати извънредното заседание. Той обаче даде думата на съветниците за разисквания и лидерът на БСП Цветелина Дамяновска даде старт на вербалната политическа престрелка. Тя прочете пространна декларация, в която тенденциозно описа ситуацията в болницата в продължение на четири години назад. Наред с всеизвестните истини за 17-те милиона задължения на лечебното заведение и професионализма на медицинския персонал, работещ при тежки условия и с малки и нередовни възнаграждения, Дамяновска обвини кмета в безчувственост към проблемите на МБАЛ.

Тя призова да се снеме доверието от него и той да "абдикира" като представител на Общината в събранията на борда на директорите на болницата. Червената лидерка предложи декларацията да се изпрати до Министерството на здравеопазването от името на Общинския съвет.

Дюдюкания в залата и изказвания на няколко съветници от ГЕРБ показаха нежелание да се приеме предложената декларация. От ГЕРБ бяха категорични, че тя е политическа предизборна хватка на социалистите. Антов припомни, че Общината притежава само 7% от акциите на болницата и не е в състояние да взема решения. Така в залата се откри сезонът на политическото говорене.

Борислав Банчев (ДПС) беше кратък и ясен, казвайки, че "мениджмънтът на болницата е слаб", но не може да няма решения. Той предложи Община Враца да изкупи акциите от другите общини и тогава да се грижи пълноценно за здравеопазването в региона.

Десислава Димитрова (ГЕРБ) определи дискусията като "литературно четене" на предложения текст от Дамяновска, който изопачавал истината. Георги Генов (БДЦ) изрази мнение, че Министерството трябва да откупи дяловете от общините. Думата взеха още няколко местни депутати, след които заместник-председателят Владислава Лакова обобщи, че проблемът на болничното заведение трябва да се реши с кредитиране.

Привидно спокоен, след като повече от час и половина слушаше внимателно говорилнята в залата, кметът Калин Каменов отговори на искането на Дамяновска. Той каза, че приветства демонстрираната загриженост, но леко се съмнява в искреността на предложената от БСП декларация и добави: "Аз не съм владетел, или цар, за да абдикирам!". Сетне градоначалникът скастри Дамяновска, че не познава Правилника, според който на сесия се упълномощава кой да представлява Общината на събрание на борда на директорите на МБАЛ и му се възлага начин на гласуване там. Лидерката на червените прие, че е възможно да е преувеличила, използвайки думата „абдикация” и заяви, че текстът може да се редактира..

Марин Цветков (ВМРО) поведе 23-мата съветника, присъстващи на заседанието към финала на политическото напрежение. Той определи сесията като "най-несъстоятелната през мандата, в чиято ниша някои попълниха с политически дивиденти". Цветков напусна залата, мотивирайки се, че е имал въпроси, но тези които е трябвало да отговорят, ги нямало.

След още няколко изказвания, от пусто в празно, съветниците се съгласиха с предложението на Стефка Мерджанкова (БСП) да се обединят всички и да се изиска от държавата съдействие, болницата да получи кредит, но не пропусна да добави, че при дебатирането опонентът им е "пресолил манджата", обвинявайки ги в политически заигравания.

Съветниците се разбраха на редовното заседание на 30 юли декларация с искане и за държавна гаранция за кредитиране на МБАЛ "Христо Ботев" да се изпрати в здравното министерство. След час и половина празнословие и политически престрелки, извънредното заседание завърши без нищо да свърши.