В тази връзка, кметът на община Мездра разкри реализирането на предстоящите неотложни дейности през настъпващата 2021 година. Един от най-важните и най-наболели проблеми в Мездра, залегнал в инвестиционната програма на общината е изграждането на нови паркоместа, с цел да се освободят тротоарите и зелените площи, както и паркирането в най-натоварените улици в града.

Кметът подчерта, че един от проблемите, които са възникнали тази година след увеличаването броя на превозните средства е именно паркирането. В тази връзка от Общината са подготвили проект, по който да бъдат изградени около 1 500 паркоместа.

„Под блоковите пространства ще осигурим допълнителни паркоместа в част от зелените площи. Това основно касае западната част на града, където е гъсто населено”, добави още Аспарухов и разкри, че ще бъде въведена нова организация на движението в централната градска част, като ще бъде изградена синя зона. Той определи системата като изключително интелигентна и подчерта, че автомобилите няма да бъдат вдигани с паяк, нито ще се поставят скоби.

Градоначалникът заяви, че скоро ще приключи изграждането на компостиращата инсталация, с която ще бъде завършен целият екологичен пръстен от придобивки, на които може да се радва всеки един европейски град. Това са съвременно депо, компостираща и сепарираща инсталации за преработка на отпадъците.

В плана за развитието на Мездра влизат няколко проекта, един от които е свързан с реконструкция на улица „Христо Ботев” на входа на града.

В момента се актуализират проектите за реконструкция на кооперативния пазар, където вече са реализирани две улични платна. Целта е пазарът да се превърне в модерно средище за търговия.

Други два проекта, които предстои да бъдат реализирани във времето, са градският парк да придобие нов облик.Предвижда се да бъде създаден информационен център „Български Северозапад” в комплекс „Калето”, веднага след завършване на разкопките, които се очаква да приключат през лятото на следващата година.

В сферата на културата кметът сподели, че в момента се обновява проект, свързан с бившия Снек бар, който ще бъде превърнат в Градска художествена галерия, на която дори името е избрано – роденият в село Дърманци художник Димитър Македонски.

Относно стопанисването на пустеещите училищни сгради в част от селата в общината, Иван Аспарухов сподели, че тяхната поддръжка ще продължи. Той разкри, че има идея училището в село Ослен Криводол да бъде превърнато в занаятчийски център.

В заключение, кметът заяви, че ще продължи работата в услуга на хората и за привличане на нови инвестиции, тъй като общината представлява интерес за инвеститорите. Той разкри, че за тази година частните инвестиции, които са реализирани на територията на общината, са над 25 млн. лева. Това е допринесло Мездра да попадне в топ 10 на страната по продажби на имоти.