Във фоайето на общинската администрация бяха изложени 8 скулптурни творби, илюстриращи творческите виждания и постижения на възпитаниците на училището.

Изложбата бе открита от главния експерт „Култура и художествена галерия“ в Община Мездра, Светла Дамяновска, която представи вековната историята на училището.

Всеки един от експонатите е уникален, разкриващ творческия почерк и символните послания на своя автор, както и магнетичното излъчване на камъка, оживял и одухотворен от ръцете на твореца. Тук е мястото да припомним, че именно учениците от Каменоделното училище изработиха паметника на Светеца от Байлово – Дядо Добри, символът на доброто днес.

Още с влизането във входа, погледът се спира на изящната мраморна глава на Мадона Медичи, която те подготвя за едно невероятно докосване до топлината на камъка, одухотворен от талантливите възпитаници на столетното училище.

Впечатляващата „Българка” на Иванка Тодорова, изработена от мрамор, излъчваше омагьосващата красота на самодива, с мамещ и същевременно смутен поглед, „Сън“-ят” на Валерий Ганчев от своя страна неусетно те пренася в онова почти иреално пространство, в което сякаш всичко е възможно. Към реалността обаче веднага те връща „Борба“ – та на Румен Барфончовски, за да ти напомни, че сънищата са мимолетни, а борбата за всеки е неизбежност.

Стилната "Ваза" на Дарин Генчев, определена от директора Яна Орлинова като утилитарна творба, пък създаваше усещането за безвечност и в същото време –пространство и извисеност.

Двете анималистични творби – „Портрет на Сара“ от Цветомир Христов и „Заек“ на Кристиян Димчовски препращаха към посетителите онази изконна връзка между човека и те, безсловесните, които обаче ни правят по-добри.

Неустоима бе и скулптурата от полиран мрамор на Хермес, пратеникът на боговете, която поразяваше с изящество и магнетично привличане.

Директорът на училището Яна Орлинова подари на кмета Иван Аспарухов оригинален немски учебник по каменообработване, който и до днес е настолна книга на бъдещите ваятели. Тя благодари за предоставената възможност да покажат творбите на своите ученици и да предизвика интереса към изкуството у младите хора и евентуално бъдещи ученици.

Домакинът на изложбата, кметът на Мездра Иван Аспарухов, също изрази удовлетворение от приетата покана и възможността да представят пред обществеността изкуството на младите хора.

Гости на юбилейната изложба бяха секретарят т на Община Мездра - инж. Светлана Мицева, заместник-кметовете Нели Минева и Цеца Костова, ученици и учители от мездренските училища, които с интерес разглеждаха скулптурите.