В тях последователно се премълчават репресиите по време на комунистическия режим и ролята на Държавна сигурност, насилственото налагане на атеизъм в обществото, привилегиите на комунистическия партиен апарат и фамилията Живкови. Не се казва нищо за дълговете, натрупани при управлението на Българската комунистическия партия, опразването на пенсионните фондове, тайните фалити на държавата. Животът по време на комунистическия режим се представя в разкрасен вид, в един от новите учебници дори е записано че Тодор Живков е "полагал грижи" за народа.

От фондация "Истина и памет" посочват, че целта на петицията е недопускане на подмяната на факти и събития от комунистическия период 1944-1989 г. и прехода към демокрация или за тяхното манипулативно и тенденциозно представяне в новите учебници по история и цивилизации за 10 клас за учебната 2019/2020 г.

Тя е адресирана до министър-председателя Бойко Борисов и до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Авторите подчертават, че младите поколения на България трябва да бъдат запознати обективно с историческата истина.

Текст на петицията:

"Ние, подписалите тази петиция, категорично изразяваме своето несъгласие с опитите за премълчаване на ключови факти и събития от българската история в периода 1944-1989 г. и периода на прехода към демокрация след 1989 г., с манипулативното, подвеждащо или тенденциозното им представяне в новите учебници по история и цивилизации за 10-ти клас, които министърът на образованието и науката предстои да одобри.Настояваме за тяхното фундаментално преработване или спиране до създаването на учебници, които да бъдат одобрени след явно, а не формално обществено обсъждане под контрола на министъра."


Източник: news.bg