В началото Павлина Русева, главен библиотекар при НЧ "Просвета 1925", запозна присъстващите с националната протестна петиция "ЗА запазване на НАРОДНИЯ характер на НАРОДНИТЕ ЧИТАЛИЩА - БУДИТЕЛИТЕ НЕ СМЕ ТЪРГОВЦИ!", адресирана до Комисия по култура и медии към Народното събрание, с копие до Президента на Република България, Омбудсмана, Народното събрание, Министерството на културата и Национална комисия за ЮНЕСКО.

"Категорично изразяваме протеста си читалището да се превръща в търговско-мениджърско дружество, се казва в петицията. Това е стъпка към оттегляне на държавата от ангажиментите за съхраняване на живите съкровища на Майка България - нашите самодейни танцови състави, вокални и инструментални групи и изпълнители - и поставяне на читалищата в ситуация на пазарна икономика и конкурентна среда - да се самоиздържат и самофинансират.

Тези специфични български средища - читалищата - с над 160-годишна история, просъществували в три века - XIX, XX, XXI, нека запазим за нас и за бъдните поколения!"

По време на краеведските четения бяха представени 17 проучвания за миналото на родния край, обособени в две сесии. Първата сесия включваше разработките на Ралица Ангелова "90 години ОУ „Христо Ботев” - гр. Мездра: Светлото начало и достойните наследници", на Янка Николова "Фабрика „Околчица” - с. Моравица", на Иван Захариева "140 години училище в село Зверино", на Анета Дилова "Весели случки", на Мариана Димитрова "100 години НЧ „Наука 1919” - с. Лик", на Димитрина Иванова "Легенда за Куна кралица - закрилницата на село Кунино", на Светла Кръстева "Споделено: Искам история днес…", на Иван Братинов "За двама успешни кметове на община Мездра - Гено Цеков и инж. Любен Йотов" и на Валентина Цекова "Теменужка Тинчева - първият хореограф в читалището".

Във втората сесия бяха представени документалният филм на Стефан Здравков "Герои на две епохи", както и изследванията на Милка Пухалска "Престилката - най-съкровеният талисман на момата" и "Старите къщи в село Долна Кремена", на инж. Милена Асенова "Град Мездра - на кръстопът между древност и съвремие", на Рени Митева "Изгубените знания", на Бистра Цолова "Лечебни практики с вода в село Долна Кремена", на д-р п. н. Христина Маринска "Семейни празници, ритуали и обичаи в село Кален", на Иванка Начева "Към историята на Радиоцентър Мездра" и на Мирослав Гетов "Председатели и секретари на НЧ "Просвета 1925" - гр. Мездра".

Всички участници в краеведските четения получиха грамоти и сувенири от ръководството на НЧ "Просвета 1925" - Мездра.