"Няма как от една страна да сме деликатни, да сме внимателни да не накърним някои чувства и е правилно, че който се чувства македонец, си е негово право да се чувства такъв. Но на никого не е право да променя историческите факти и идентичността на хора, които са починали - събития, личности, взрожденци, революционери, воеводи, комити, царе от нашата по-далечна и по-близка история. Всичко това за десетилетия на територията на бившата съюзна република в рамките на Югославия е било фалшифицирано и втълпявано на хората в тази страна и сега по инерция също продължава. Това няма как да продължава вечно, истината трябва да се преподава такава, каквато е. Много се надявам - според Договора за добросъседство, който е ратифициран и от двете страни, има комисия по точно тези исторически въпроси - да има пробив и там. Без пробив там смятам, че няма как да продължим напред с една безусловна подкрепа на фалшификатори на историята. Това няма как да стане. Да, подкрепяме с цялото си сърце и душа нашите сънародници, които искат да бъдат европейски граждани, което е в интерес на България. Но не и тези, които нямат смелостта, нямат доблестта, знаейки истината, да започнат лека-полека да преподават тази истина, да я разпространяват и в Република Македония."

На въпрос за присъждането на гражданска награда на Европейския парламент на игумена на Бигорския манастир - Архимандрит Партений Андрей Ковачев коментира:

„Архимандрит Партений е игуменът на Бигорския манастир в Република Македония, един изключително уважаван човек, който се застъпи много сериозно и смело за Договора за добросъседство между България и Македония, и то в една атмосфера, която беше изключително негативна срещу договора, той имаше тази смелост и монасите от манастира също. Архимандрит Партений знае много добре историята, знае историята както на Търновската патриаршия, и след това на Охридската архиепископия, за българската екзархия какви са точно по етнически състав или по народност тези църковни институции. Аз съм много щастлив, че Архимандрит Партений получи както доверието на националното българско жури, така и доверието на Европейския парламент и за първи път наистина ще има човек, който не е от страна членка на Европейския съюз, все още не членка на Европейския съюз, награден с това звание на Европейския парламент, Европейски гражданин на годината“.