Напредъкът по тези проекти („Живот за птиците“ и „Безопасен полет за птиците на Дунав“) бе представен на събитие в гр. Мездра на 15 юни. До момента по тях са обезопасени общо 3680 стълба, поставени са 1200 дивертора и са монтирани близо 940 щъркелови платформи на територията на Западна България.

Безопасните за птиците електропроводи допринасят за опазването на застрашени видове птици и осигуряват надеждно захранване с електрическа енергия. Mаркиращите устройства – дивертори, се поставят на най-рисковите въздушни проводници, за да са по-видими те за птиците в полет и да намалят до минимум опасността от сблъсък с тях. Вече е разработена и безопасна конзола, която също прави стълбовете безопасни за птиците. Първите 20 прототипни броя се монтират по мрежата.

„На територията на област Враца досега са обезопасени 281 стълба от планирани 519 стълба, поставени са 440 дивертора от планираните 943 и на метални платформи са повдигнати 87 щъркелови гнезда“, уточни Мария Георгиева, ръководител сектор „Екология и пожарна безопасност“ в дружеството.