В космически мащаби това е доста близо. Планетата обикаля обитаемата зона около звездата, където температурите са най-подходящи за наличие на живот според земните разбирания. Данните показват, че най-вероятно цялата планета е покрита с океан с течна вода. Атмосферата е богата на водород.

Учените кръщават тази категория планети с името Hycean - комбинация от водород и океан. Те казват, че досега дълго време са търсили условия на живот предимно в скалисти планети, но и Hycean световете може да предлагат такива. При това атмосферите им са значително по-благоприятни.

Инструментите на "Джеймс Уеб" засичат, че на K2-18 b има молекули с метан, въглерод, въглероден диоксид и ниско количество амоняк. Може да е засечен и диметилов сулфид, който трябва обаче да бъде потвърден и от допълнителни проучвания. На Земята това съединение се генерира само от живи организми.

Самата планета е 8.6 пъти по-голяма от Земята, но с по-малко тегло от Нептун. Няма подобни планети в близост до Земята, които да могат да бъдат изучени по-добре и те са сравнително непознати. НАСА допълва, че въпреки добрите първоначални резултати, е въможно температурата на окена под атмосферата да е много висока и да не е подходяща за живот.